Minbaad.dk dykker i en artikelserie ned i dét, der af mange anses som sejlsportens største udfordring: De manglende unge sejlere. Men hvad er det egentlig, de unge vil have? Vi har spurgt 17-årige Kristoffer Heerulff.
Det er mandag. Klokken har netop passeret 17.00, og 15 unge mellem 13 og 21 år står forventningsfulde på havnen foran Aarhus Sejlklubs lokaler.
Nogle har en lang jollekarriere bag sig, andre kan tælle deres år i sejlsporten på én hånd. Enkelte har færgeture med Molslinjen som deres hidtil eneste erfaring fra det maritime univers.
Forskellige typer
Sejler-CV’et er forskelligt, men én ting har de unge i Aarhus’ Youngsters-afdeling til fælles: De er forelskede i livet på vandet – og ikke mindst det sociale samvær, der følger i kølvandet:
– Det sociale er det, der trækker rigtig, rigtig mange unge til sejlsporten og til vores klub. Derfor er kølbådene geniale. Her bliver man nødt til at samarbejde, og man bliver derfor hurtigt rystet sammen, forklarer den 17-årige Aarhus-Youngster, Kristoffer Heerulff.
Foran de fremmødte unge ligger klubbens tre J/70’ere. To gange ugentligt står bådene til rådighed for ungdomssejlerne, der enten har hørt om konceptet i klubhuset, fundet afdelingens Instagram-profil eller er blevet lokket på havnen af en ven.
– Det er vidt forskellige typer. Nogle vil gerne hygge, mens andre holder mere af at sejle kapsejlads. Det er netop det fede ved konceptet: Der er mulighed for begge dele og derfor plads til alle, understreger Heerulff.
Frihed er afgørende
Mens mange af de unge hver morgen møder ind til fraværstjek på de omkringliggende gymnasier, er der på havnearealet ingen bebrejdende blikke, hvis medlemmerne vælger at benytte sig af en overliggerdag på sofaen.
Om de unge finder sejlertøjet frem fire eller otte gange i måneden er op til den enkelte, ligesom timerne, de investerer på vandet, i høj grad tilrettelægges efter dagens humør og interesser:
– Der er rigtig meget selvbestemmelse i afdelingen. Det er ikke kun friheden til at komme, når det passer, men også selve indholdet i træningen bestemmer vi selv, forklarer den 17-årige sejler.
For de kap-glade unge betyder det, at fokus kan lægges dér, hvor behovet for den enkelte besætning er størst.
Samtidig kan de unge, der blot nyder vinden i håret og et godt grin med jævnaldrende, vende stævnen mod hyggelige stunder med tid til snak i J/70’erne.
De unges aftenmatch
Til sommer fejrer Aarhus-konceptet sin første fødselsdag. Èt år er gået, og stadigt flere unge finder vej til sportsbådene i Jyllands hovedstad.
– Mange sejlklubber har succes med en ugentlig, hyggelig aftenmatch. Det her er lidt det samme tilbud, bare for unge. Det er hyggen omkring sejladsen, som gør, at folk kommer igen og igen, understreger Heerulff.
Opfordringen er derfor klar: Giv nøglerne fra en kølbåd til de yngre medlemmer i klubben og lad dem skabe et miljø, hvor det sociale såvel som sejladsen på vandet er i højsædet:
– Det handler bare om at stille en kølbåd til rådighed og samle en gruppe unge, der har lyst til at have det sjovt på vandet med jævnaldrende, forklarer Kristoffer Heerulff.
LÆS artiklen ved at klikke her.